John works a 40 hour week at a fixed hourly rate. He receives 4 weeks of holiday pay including a holiday loading of 17½%. If the holiday loading was $665, what is John’s hourly rate?

let the hourly rate be x dollars
in one week = 40x
four weeks = 40x × 4 = 160x
17.5% of 160x will be the holiday loading
0.175 × 160x = 665
28x = 665
x = $23.75

John and Will work in a warehouse and both earned $1000 each last week. John worked 5 hours more than Will and was paid time-and-a-half for those extra hours, at the normal rate of $20 per hour. What is Will’s hourly rate of pay?

let the number of hours John worked be x
so John worked x hours at $20 an hour = 20x
he worked 5 hours at time and a half = 5 × 1.5 = 7.5 hours will be paid
20 × 7.5 = 150
total pay = 1000 = 20x + 150
850 = 20x
x = 42.5
so John worked 42.5 hours
if John worked 5 hours more then Will worked 42.5 – 5 = 37.5 hours
Hourly rate = 1000 ÷ 37.5
= $26.67